Hur Shenmue hjälpte mig att hantera barndomstrauma

0 Shares

Spel har förmågan att lämna ett bestående intryck på ditt liv – de kan ta dig tillbaka till ett visst ögonblick som var en vändpunkt för dig. För mig är det spelet Shenmue, och det ögonblicket var när min mamma och jag plötsligt var hemlösa och fick alla våra tillhörigheter stoppade i stulna shoppingvagnar.

För ungefär 20 år sedan stod jag på ett gathörn bredvid shoppingvagnarna som var packade till brädden med korgar med mina tillhörigheter. Allt jag hade till mitt namn, inklusive mina mest värdefulla ägodelar som min N64 eller olika Pokémon -leksaker, var trångt bland mina kläder och skolarbete.

Jag växte upp med en ensamstående förälder, men fram till den tiden hade vi bott med hennes partner i många år. Nästan varje tidigt minne jag har innebär att han är i någon form eller form, men plötsligt hade han bestämt sig för att bryta med min mamma, och det innebar att vi var tvungna att gå, men saken är att vi inte hade någonstans att gå .

Det är bara det nu, som en 30-årig vuxen, ungefär lika gammal som min mamma var då, att jag fick veta att hennes partner inte bara gjorde slut med henne som gjorde att hon var väsentligen hemlös med en 10-åring barn, men hon förlorade sitt jobb och gjorde ett försök att ta sitt liv. Som barn förstår du inte den verkliga omfattningen av vad som händer, jag visste bara att jag en dag satt lyckligt i mitt rum och spelade Ocarina of Time, och nästa tryckte jag på en stulen shoppingvagn med samma spel skjutit i en papperskorg.

En blå virvel

Även om en vän till min mamma lät oss stanna hos dem i slutändan fick situationen mig att känna mig orolig och upprörd. Mer så gjorde de många timmar jag spenderade senare med att skjuta vagn efter vagn full av minnen till den nya platsen samtidigt som jag fick konstiga blickar från Edinburghs lokalbefolkning.

Detta var den tidigaste traumatiska upplevelsen i mitt liv som jag kan komma ihåg; att allt plötsligt förändrades och att se din mamma upprörd var inte lätt. Det var också vid den här tiden jag började känna mig deprimerad för första gången, som kulminerade i lågt självvärde och den ständiga känslan av att jag var en börda.

Jag hade tagit med mig en gammal CRT -TV och hade den på golvet i boxrummet vi nu bodde i, så jag kunde ha någon form av underhållning. Än idag vet jag inte om min mammas vän visste att jag behövde pigga upp eller antog att jag hade spelat mina N64 -spel ihjäl men jag kommer ihåg att jag kom hem från skolan en dag för att hitta hans SEGA Dreamcast ansluten till min TV och bredvid var en hög med varje spel han ägde för systemet, en av dem var Shenmue.

Det här var första gången jag spelade, eller ens hörde talas om, Shenmue, och det här var min barndoms stund där mitt trauma gick från att vara alltomfattande, till hanterbart.

En vidsträckt Shenmue -värld

Shenmue, som ursprungligen släpptes 1999, är ett spel i 80 -talets Japan, där du spelar som Ryo Hazuki, en kampsportartist som nyligen har bevittnat sin fars död. Du gav dig ut på gatorna i Dobuita (baserat på den verkliga platsen i Yokosuka, Japan) och frågade både vänner och främlingar om de vet något och försöker hämnas förlusten av din far.

Det var ett av de tidigaste open-world-spelen jag kan minnas där det kändes som att det fanns så mycket att göra; du kan gå in i butiker, prata med nästan alla, köpa drycker från varuautomater, samla Sonic -leksaker från gachaponmaskiner och till och med spendera tid i en arkad där du kan spela fullständiga versioner av SEGAs Hang On och Space Harrier, det kändes verkligen som om du vandrade runt på Japans gator i din egen tid.

Medan allt pågick i mitt verkliga liv kändes det nästan terapeutiskt att kunna vara en del av Ryos liv och spendera timmar på arkaden, eller bara beundra och ta in landskapet. Även om jag aldrig skulle rekommendera att spela spel istället för att söka hjälp för dina problem, är det något jag aldrig kommer att glömma att ha Shenmue där när jag behövde det.

Från Dreamcast till PC

Av någon eller annan anledning var vi tvungna att flytta till ett annat vännerhus, men innan vi åkte anförtrodde min mammas vän mig sin Dreamcast och alla spel som jag skulle behålla för alltid, och än idag är det samma Dreamcast som jag har satt bland mitt spel samling, och den kopian av Shenmue är fortfarande det mest värdefulla objektet jag äger.

Min mamma och jag hittade så småningom vårt eget boende, och även om det inte var lätt blev de bättre. Den dag i dag ser vi båda tillbaka på dessa tider och kan skratta åt det-min mamma hänvisar nu till Shenmue som “den svarta bilen” -spelet eftersom det är vad hon kommer ihåg när hon hörde Ryo ständigt säga när vi bodde i det där boxrummet alla de åren sedan.

Med alla tre Shenmue -spelen nu tillgängliga på PC är det ännu lättare att uppleva världen ännu en gång, jämfört med en tid då jag bara kunde nå det genom att slå på Dreamcast.

Även om jag aldrig kan glömma det trauma från min barndom, kan jag välja att komma ihåg den lycka jag kände när jag upptäckte Shenmue precis när jag behövde det.

  • Välkommen till TechRadars PC Gaming Week 2021, vårt firande av världens bästa spelplattform. Trots den globala pandemin och pågående GPU-brist har PC-spel aldrig varit mer levande och spännande, och under hela veckan kommer vi att återspegla detta med ett urval av djupgående artiklar, intervjuer och viktiga köpguider.
0 Shares